Els Jocs Olímpics de París 1924

Olivier Ramadour, Cònsol General de França a Barcelona i Francesc Terrón, director de la Fundació Barcelona Olímpica han estat els encarrregats de donar la benvinguda a l’esdeveniment que ha comptat amb la presència dels exsecretaris generals de l’Esport: Gerard Figueras, Manel Ibern i Rafel Niubó; membres del patronat de la Fundació Barcelona Olímpica: María Teresa Samaranch, Enric Truñó i Juli Pernas; l’expresident de la Fundació Barcelona Olímpica, Pere Alcober i la gerent de l’Institut Barcelona Esports, Susana Closa.

Joan Manuel Surroca, especialista en olimpisme i col·laborador de la FBO; Pedro Hernández, expert en tenis i Aitor Lagunas, director de la revista Panenka van ser els encarregats de contextualitzar-nos el París Olímpic de 1924.

La sessió també va tenir la col·laboració de Maribel Zamora, vicepresidenta de la UFEC i responsable de la Comissió Dona i Esport, i Valentí Ambrós, historiador reconegut.

Durant la sessió, es va posar un èmfasi especial en els Jocs Olímpics de París 1924, un esdeveniment clau en la història olímpica, per ser el desig de Pierre de Coubertin de fer uns grans Jocs a la seva ciutat per redimir-se del fracàs dels Jocs de 1900.

Entre els aspectes destacats de aquests Jocs apareix la creació de la Vila Olímpica, exclusiva per a homes, per acollir tots els esportistes i delegats, aquesta aparició posa en relleu la importància que els Jocs començaven a tenir a escala mundial. També es va abordar el tema del perill de la participació d’esportistes com tenistes o jugadors de rugbi a causa del seu professionalisme, un problema que es va resoldre anys més tard sota la influència de Juan Antonio Samaranch a Barcelona i la participació d’esportistes professionals com els jugadors de l’NBA.

La Cerimònia d’Inauguració va ser un altre tema de debat, on es va remarcar que les delegacions no estaven obligades a desfilar amb roba esportiva, permetent així mostrar la seva identitat nacional de manera més personalitzada.

Un altre aspecte notable dels Jocs de 1924 va ser la gran participació de catalans, que componien aproximadament la meitat de la Delegació Espanyola, cal recordar que Barcelona havia estat una de les candidates per albergar aquests Jocs. La presència de la Delegació Espanyola va ser possible gràcies a donatius i recaptacions mitjançant festes i esdeveniments organitzats pels diversos clubs i associacions.

Aquest esdeveniment va servir no només per recordar els Jocs de París 1924, sinó també per reflexionar sobre com aquestes experiències passades continuen influint en l’esport contemporani. La sessió va concloure amb la presentació per part de Joan Manuel Surroca del seu llibre “París 1924: els Jocs de Coubertin”.